neljapäev, 25. jaanuar 2018

EESMÄRGIKS TALLINNA MARATON 2018 TREENINGPÄEV

20. jaanuaril toimus Eesmärgiks Tallinna maraton 2018 projekti treeningpäev, kuhu olin ka kutsutud. Öösel magasin üllatavalt hästi. Tavaliselt kui pean hommikul varem ärkama, et Tallinna suunal liikuda, siis on veidi katkendlik uni garanteeritud. Kuid sel korral magasin ühe jutiga kuni kella 4ni hommikul ja siis oli uni läinud. Seal ma siis lõpuks seisin... keset kööki, kell 4 hommikul püüdes välja mõleda, kas kohvi või kakao !

Peale hommikusööki võis vabalt veel tund aega niisama surnuks lüüa, ennem kui end lõpuks rõivile sai ajada. Olin otsustanud trenni riided kohe selga panna, et kohapeal ei oleks riiete vahetamisega enam jändamist.
Spordikotti pakkisin veel tossud , jope ja jooksukindad. Mõned müslibatoonid ning suure pudeli vett!
Kõigepealt tuli veel tanklas autot tankimas käia ning alles siis võis teele asuda.
Kell näitas peaaegu 7 kui ka tanklas käidud saime ja teele asusime. Tee oli pikk ja pime, ennem kui lõpuks valgemaks hakkas minema. Teel olles kippus aga uni nii meeletult peale, aga kahjuks ma ei oska liikuvas autos magada. Minu kahjuks, kuid suutsin siiski unest üle olla.

Tallinnas õnneks ekslema ei pidanud ja leidsime kiirelt õige koha ning maja ülesse. Härra parkis auto ära ja mina läksin siis vastuvõtu neiu käest uurima, kuhu minema peab. Juhtnöörid käes suundusin uuesti auto juurde tagasi. Olime esimeste seas esimestena kohal. Olime ju teele asudes arvestanud teeolude, liikluse ja kõige muu ette tulevaga, kuid õnneks sujus kõik nii nagu pidi ning äpardusi ette ei tulnud. Sellest tulenevalt jõudsime ka varem kohale, kui algselt planeeritud.

Päevakava nägi ette:
10:00 Jooksjate saabumine
10:15 Sissejuhatus.
10:20 Projekti Eesmärgiks Tallinna maraton kogemus ( eelmise aasta osaleja poolt).
11:00 Treening (1,5 tundi), jagunemine kolme gruppi vastavalt jooksjate eesmärkidele ja taustale.
12:30 Lõunasöök.
13:15 Jooksutreeningu ülesehitus ja rütmitamine.
13:45 Jooksja kiirustreeningud.
14:15 Üldkehaline ettevalmistus.
14:45 Kohvi-ja sirutuspaus.
15:00 Eesmärgiks Tallinna maraton- projekti tutvustus, senine kogemus.
15:20 Jooksja toitumine.
16:00 Küsimused-vastused-jätk.
16.30 LÕPP

Õnneks hakkasid ka teised inimesed kohale saabuma. Esialgu tundus, et ainult "PIITSAVARRED " tulevadki uksest sisse. Tundsin end nendega võrreldes "PAKSU PRUSSAKANA!" Aga sain sellest üle, sest siis pilt muutus ja enam ei tulnudki uksest ainult piitsavarred sisse vaid ka minuga samas mõõdus inimesi.

Kella 10ks olid enam vähem kõik, kes kohale pidid tulema ka kohale jõudnud. Edasi võis päev päevakavale kohaselt kulgeda. Kiire sissejuhatus projekti eestvedaja Janeku poolt ning sõnajärg oli eelmise aasta osaleja Timo käes. Tema kogemust oli nii hea kuulata. Alustas ta oma juttu sellest, et kui tema eelmisel aastal selles samas projektis otsustas osaleda, siis selleks ajaks oli tal NULL kogemust jooksuga. Nüüdseks on aga 11 kuud jooksukogemust. Algus aga oli tema jaoks alanud halvasti, sest oli suutnud oma rangluud vigastada ja kartis, et nüüd ongi kõik. Kuid siiski nii ei läinud. Tema õnneks.

Selleks, et tegeleda sellega millega me jooksjad tegeleme, soovitas ta soojalt leida enesele toetajad. Nii koduseinte vahel kui ka väljaspool. Selle kohapealt on mul vedanud. Kodus on toetajad täitsa olemas ja ka väljaspool kodu.
Ole kanntatlik ning kuula treenerit. Kannatlik peab olema. Sest tulemused ei tule üle öö. Selleks tuleb vaeva näha ning tööd tegema. Treeneri olemasolul kuula ka oma treenerit ning alati KÜSI kui sul tekib küsimusi.
Jookse pehmel pinnasel, sest pehme pinnas ei põruta joostes meie liigeseid nii palju kui asfalt kattega teel joostes. Jookse ka erinevates tingimustes. Õhtul jahedaga, kespäeval, vihmaga. Kõik võimalikud variandid tasub ära proovida, sest kunagi ei tea mis ilm võib olla võistluspäeval. Ehk oled kõik oma jooksud jooksnud õhtusel ajal kui on jahedam ilm aga võistlusele minnes on keskpäev, päike kõrges taevas ja sooja peaaegu ligilähedale 30le kraadile. Ühesõnaga JOOKSE ERINEVATES TINGIMUSTES!

Lisaks soovitas ta:
Usu endasse
Naudi teekonda
Ära võistle üle
Vabanduste asemel lahenduse
Rohkem aega looduses
Inspireeri
Õpi teiste vigadest
Ära jookse läbi valu
MAGA! MAGA! MAGA!
Katseta varusust
Minimeeri riske
Trennis jookse viimaste seas

Tunduvad üsna mõitlikud soovitused ning usun, et tuleks kindlasti kasuks.


Seejärel jaotati meid kolme rühma: Jooksupartner, Sparta ja FB jooksmine, et läbi viia treeningud.
Sel korral sattusin FB Jooksmine gruppi. Alustasime siseruumides ÜKEga. Võtsime kiirelt läbi põhilised harjutused kerelihastele. Üldiselt mitte midagi rasket ei olnud ja enamus harjutustega olen kokku puutunud ka eelnevalt. Mõne harjutuse puhul oli veidi tasakaaluga probleem aga sain hakkama. Kui harjutustega sai ühele poole siis suundusime Järve metsaradadele jookma. Terve rada oli üks tõusude ja languste jada. Üks tõus oli eriti järsk, või vähemalt tundus järsk ning siis tundus küll, et üks selline veel ja ma annan otsad siin samas. Kui olime juba piisavalt pikalt jooksnud jäime seisma, et teha veel mõned harjutused ning seejärel suund tagasi loengutesse.

Ka kõik ülejäänud loengud olid äärmiselt huvitavad ning õpetlikud. Isiklikult tunnen, et sain nii palju uusi teadmisi, millest ennem ehk oli vaid hägune arusaam.
Kindlasti võtan edaspidistel treeningutel kõike arvesse. Sest pigem ennetada vigastusi, kui hiljem ravida vigastusi.

Kahjuks läks sel korral aga nii, et järgmisesse vooru edasi ma enam ei saanud. Ühtlasi tähendab see ka seda, et Eesmärgiks Tallinna Maraton 2018 projekt lõppes siinkohal minu jaoks ära.
Kuid mis edasi? Ausalt öeldes ei tea ma ka ise, mis nüüd edasi saab. Otseselt mul plaane paigas ei ole ja ei tea kas seda ka teen. Võib-olla teen sellel aastal kõike spontaanselt. Kui tuleb tahtmine minna mingile rahvajooksu üritusele, siis lähen. Nii ilma ette planeerimata kohe.
Eks elu näitab kõige paremini kuidas asjad edenevad ja mis saab.






Kirjutamiseni K :)


2 kommentaari:

  1. Kahju, et sa edasi ei saanud. Oleks tahtnud lugeda, mis seal edasi toimub jne. Aga sa võid ju ikka edasi tegutseda selle eesmärgi nimel. Koos tahaks ka kuskile võistlusele minna. Äkki SEB maijooks? :) Aga tubli oled ikkagi! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks edasi tegutsen ma nii ehk naa aga, mis saab olema mu "eesmärk" seda veel kahjuks ei tea öelda. Kahjuks Maijooksul sel aastal ei ole plaanis osaleda... Küll leiame mõne jooksu kuhu ehk trehvame mõlemad minema! :) :)

      Kustuta